Струва ли си да инвестираме във външно отопление и какво да изберем?


Лятото е все още далеч. Лъчите на пролетното слънце събуждат копнежа по топлите вечери, сядането на открито с приятели на свеж въздух, приятните емоции. Времето е променливо, пролетното слънце е плахо и по тази причина заведенията не изкарват външните си маси, принуждавайки клиентите да седят на тясно, закрито и задушно.


Има ли начин да се чувстваме лятно на открито и през пролетта? Как е в другите страни?

Разбира се, че можем. Отдавна се предлагат решения за отопляване на външни площи – градини, веранди, барбекю, заведения, тераси.
Все по-често виждаме заведения, които дори и в лошо време имат външни маси и те обикновено са пълни с клиенти. Причина за появяването им беше въвеждането на забраната за пушене на закрито. Оттогава много хора търсят отоплявани външни маси в барове и ресторанти, за да не стоят сами пред заведението докато пушат.
В чужбина това е нормална практика от много години, дори и без наличието на пълна забрана за пушене на закрито. Обичайна гледка в Прага, Любляна или Лондон е външните маси през студените месеци да са пълни с хора, събрали се на питие и приятелска приказка, а наоколо да има натрупал сняг или да е доста хладно. Те са навън, не за да пушат, а за да са на свеж въздух под уютния топъл пламък на отоплителни газови лампи или инфрачервени печки.


Какви са вариантите за външно отопление и предимствата им?

Има два основни метода за отопление за външни площи – на газ и ток. Газовите отоплители, наречени още гъби, са най-масово разпространени. По-рядко срещаме дизайнерски решения в пирамидална или друга форма. Електрическите отоплители са инфрачервени лампи, предлагани с различни опции за монтаж и мощности.


На какво да обърнете внимание когато избирате газови лампи за външно отопление:


Мощност – мерните единици са кW & BTU (British Thermal Unit). Те са пропорционално свързани (1kW=3412.142 BTU/hr)

Материал – масово на пазара се предлагат боядисани метални газови лампи, които не издържат на лошо време (в каквото реално се използват);

Разход на газ – някои модели са икономични – по-мощни с по-нисък разход

Сертификати – уверете се, че конкретният модел газова печка има СЕ (европейски) сертификат за качество и съответствие. Допълнителна гаранция за качество е ако имат и CSA (за Канада и САЩ) и производителят да има ISO.

Сигурност – безопасността при употреба на градинските газови печки е най-важното, особено когато става въпрос за леснозапалима газ под налягане. Газовите отоплители трябва да имат различните защити - против падане, изтичане на газ, липса на кислород. Отделно ако имат стъклена тръба (като газовата лампа Веранда Пирамида SS), тя трябва да издържа на комбинация от висока температура и лоши метеорологични условия. Рисковете за здравето на хората наоколо не си струват!

Леки, леснопреносими


На какво да обърнете внимание когато избирате инфрачервен отоплител:


Най-важен е стандартът IP (ingress protection) за защита от вода и твърди частици при работа в екстремни условия. Вие ще използвате инфрачервените лампи на открито при всякакви метеорологични условия. Не можете да рискувате здравето на клиентите си или постоянно да подменяте лампата след като гръмне. Кодът е двуцифрен като колкото по-големи са двете цифри, толкова по-безопасен е уредът. Повече за този код и дефиниция на различните му стойности може да прочетете тук.

Вид инфрачервена лампа – обикновени кварцови, рубинени (ruby) или иновативните лампи със златно покритие (gold-coating HeLen lamp).

Мощност – мерната единица е ватове (W) или киловати (kW).

Сертификати – уверете се, че конкретният модел има СЕ (европейски) сертификат за качество и съответствие, както и придружаващите го EMC, ROHS и LVD. Лично проверете IP сертификата на продуктите от какви цифри е съставен.


Предимства на газовите лампи пред инфрачервените лампи:

Не изискват захранване с ток, могат да бъдат поставени навсякъде

Отопляват по-голяма площ, във всички посоки

Може да бъде намалено подаването на газ при по-топло време

Някои от моделите имат масички, което ги прави удобни за употреба от клиентите

Могат да станат рекламен материал, да бъдат брандирани

Пламъкът създава приятна атмосфера


Предимства на инфрачервените лампи пред газовите лампи:

Безопасна работа при екстремни метеорологични условия

Лесен монтаж

Без консумативи като газови бутилки

Незабавно затопляне

Подходящи и за закрити помещения (не отделят въглероден двуокис и не консумират кислород)

Заемат по-малко място

Леки, леснопреносими


Изплаща ли се инвестицията във външно отопление с газови печки?

За всеки предприемач е важно подобна инвестиция да е оправдана. Затова ще ви представим примерно изчисление за двата типа отоплители.

Газов отоплител:
Aко приемем, че самият уред се амортизира за три години (при нормална употреба би издържал много повече) и го ползваме 6 месеца от годината, то стойността му излиза по-малко от 50 стотинки на ден.
Основен променлив разход остава газта. Този разход го правите само когато имате приходи, защото Вие ги включвате само като имате клиенти.

Ако ползваме една лампа средно 6 часа на ден, разходът за газ излиза около 10 лв. Тя отоплява 4 маси около себе си, на които са настанени 10 човека. При 50% печалба от оборота, са нужни само 20лв оборот от тези 4 маси за деня, за да се избие този разход.

Инфрачервен отоплител:
Aко приемем, че самият уред се амортизира за три години (при нормална употреба би издържал много повече) и го ползваме 6 месеца от годината, то стойността му излиза по-малко от 50 стотинки на ден.
Основен променлив разход остава електричеството. Този разход го правите само когато имате приходи, защото Вие ги включвате само като имате клиенти.

Ако ползваме една лампа средно 6 часа на ден, разходът за ток излиза около 1,50 лв (лев и петдесет стотинки). Тя отоплява 1-2 маси, на които са настанени 4-6 човека. При 50% печалба от оборота, са нужни само 3 лв. оборот от тези маси за деня, за да се избие този разход.

От друга страна, благодарение на външното отопление генерирате допълнителен оборот от допълнителния капацитет на заведението Ви, както и минимизирате потенциални загуби от клиенти, които отиват в заведението на Вашия конкурент, защото там има отоплявана външна площ! Понякога наличието на няколко печки за външно отопление може да определи избора на конкретно заведение за по-големи мероприятия като празнуване на сватби, рождени дни, бизнес срещи...